GDI U13 - HARELBEKE (3-2)

Eigenlijk liet ons veld niet toe om mooi voetbal te brengen.  Het lag er enorm drassig bij.

Onze jongens hadden de opdracht gekregen om te proberen te voetballen op dit veld maar hadden ook de instructie gekregen om vooral voorzichtigheid aan de dag te brengen om blessures te proberen te vermijden.

Het werd een match met véél inzet.

In het eerste kwartier kwam de eerste kans er al na 2 minuten via Bjarne die te simpel op de keeper besloot.  Na 5 minuten krijgt Maxime een mooie kans maar opnieuw was de afwerking niet naar behoren.  Pas na 10 minuten kwam de tegenstander aan onze goal en de ingeschoten bal kan Cyriel makkelijk redden.  Na een te korte terugspeelbal werd Cyriel in de problemen gebracht maar gelukkig kan hij de bal ontzetten met de voet.   Juist voor het eerste rustsignaal komt Harelbeke 0-1 voor.  Op zo'n veld een achterstand goedmaken is niet simpel.

In de korte pauze werd duidelijk gemaakt aan de spelers dat er vooral moest gezocht worden naar ruimte want in het eerste kwartier waren de ruimtes veel te klein.  Onze ervaring van de voorbije matchen was dat wij een ploeg hebben die ruimte moet creëren om goed voetbal te kunnen brengen.

in het tweede kwartier beginnen onze jongens goed.  Er wordt meer ruimte gezocht en Harelbeke ondervindt dat onze jongens fysiek sterker zijn.  Dit resulteert in 2 mooie kansen maar opnieuw is de afwerking van de groene te zwak.  Het moet ook gezegd dat de keeper van de tegenstander zich onderscheidt.

Na 5 minuten in eerste kwartier onderscheidt onze keeper zich ook ... Cyriel houdt de bal met een zéér knappe redding uit doel.  In plaats van 0-2 komt het twee minuten later 1-1 via Nathan (afgeweken bal via de rug van de tegenstander).  De 1-1 is verdiend om basis van de inzet.  Het veld wordt moeilijker en moeilijker te bespelen en sommige spelers van Harelbeke beginnen zenuwachtig te komen doordat hun passes niet aankomen.  Edward probeert het dan maar eens vanop afstand maar de bal gaat via de deklat buiten.  Dit was een mooie kans op de 2-1.   Nog geen twee minuten later mikt Thomas de bal een half metertje naast het doel van Harelbeke.

In de tweede rustperiode peperen we onze gasten in dat ze fysiek & mentaal sterker staan dan de tegenstander.  Meer en meer spelers van Harelbeke kwamen gefrustreerd door het veld.  We geven de opdracht aan onze jongens om iets verder van eigen doel te proberen te spelen en om de passes zo kort mogelijk te houden.  Deftige controles op zo'n veld zijn niet evident maar het heeft geen enkele zin om de voorsprong te proberen vast te houden zonder zelf vooruit te voetballen.

De jongens hebben de instructie in de rust goed begrepen en beginnen het derde kwartier met stevige druk op de tegenstander.  De eerste 5 minuten zijn intensief en zijn er geen kansen.  Na 7 minuten in derde kwartier rukken onze jongens op en na enig geharrewar voor doel van Harelbeke kan Thomas de 2-1 scoren.  Harelbeke laat nu de kopjes nog meer hangen en juist voor het einde van het derde kwartier komt het 3-1.  Thomas brengt de bal goed voor doel en een verdediger van Harelbeke werkt de bal onhandig in eigen doel.  

Tijdens de rustperiode na derde kwartier merken we dat onze jongens fysiek al veel gegeven hebben dus vragen we rust aan de bal en zoveel mogelijk balbezit te houden.  Onze visie is heel duidelijk : als we zelf balbezit hebben kan de tegenstander niet scoren.

En dan zagen we iets langs de lijn die we niet graag zien ... sommige spelers bij ons denken dat de overwinning binnen is en vinden het blijkbaar niet meer nodig om hun taken naar behoren uit te voeren ... de linies kwamen te ver uit elkaar te liggen en de gaten werden niet meer toe gelopen ....  héél slap begin vierde kwartier en dus kan Harelbeke héél simpel, te simpel ... de aansluitingstreffer scoren.  Gelukkig waren we er niet mee maar gelukkig waren onze jongens dat ook niet .... na deze tegentreffer beseften onze jongens aan wat het lag en plotseling werden de instructies weer goed opgevolgd en werden de gaten weer toe gelopen.  Jeugdig concentratieverlies dus ... wat we vergeven.   Op het einde was er nog een kansje voor Edward maar de keeper redt.

Samengevat : slecht veld, goeie inzet in 80% van de match, verdiende eerste overwinning van 2018 ... concentratie moet soms beter

Selectie :   Cyriel - Milo - Bjarne - Tim - Nathan - Edward - Milan E - Thomas - Maxime